fbpx

Corona i Spanien

Louise

Grib chancen og kom afsted på dit livs rejse!

Corona-situationen i Spanien – hverdagen under et udgangsforbud

Corona-situationen er alvorlig i Spanien, som er næsthårdest ramt i Europa. Hver dag bliver vi bombarderet med nyheder om at Spanien er på vej mod en bekymrende kurs. De seneste tal viser 56.197 smittede og 4.145 dødsfald, hvilket er en foruroligende stigning [tal fra d. 24. marts].

Coronakrisen kom egentlig lidt som et chok for os her i Spanien. Vi havde svært ved at forholde os til det, når folk hjemme i Danmark var paniske – og kom op at slås over toiletpapir. Præget af mañana-mañana-attituden tænkte vi blot: ’Hold da op, det stikker virkelig af hjemme i Danmark’, men i løbet af blot 1 døgn ændrede hele vores tilværelse sig her i Spanien.

Lørdag den 14. marts erklærer den spanske regering for landet i nødtilstand, ”estado de alarma”, i 15 dage, som nu er blevet forlænget helt indtil den 18. april. Der er blevet taget et drastisk middel i brug med henblik på at bremse smittespredningen i landet; Der er nemlig blevet indført et udgangsforbud.

Det vil praktisk talt sige, at man kun må forlade sit hjem, hvis man skal på arbejde, handle ind (kun mad, medicin eller andre fornødenheder), gå i banken, tage på hospitalet, gå ud med skraldet eller lufte hunden – og går man ud, må man kun gå alene. Man skal følge regeringens anvisninger. Det er simpelthen ulovligt at bevæge sig ud uden gyldig grund. Budskabet er klart: #QuedateEnCasa (#StayAtHome).

Trodser man udgangsforbuddet, og bliver taget i at gå ud i et ”ulovligt” ærinde, risikerer man en bøde på 1000 euro. Politiet patruljerer på gaderne. De har pligt til at stoppe én og udspørge dig hvor du er på vej hen. Jeg er allerede blevet stoppet af politiet fire gange. En af gangene blev jeg stoppet på vej hjem fra arbejde af politiet i civil. Jeg gik og rodede i min taske, da bilen pludselig holder op på siden af mig. To mænd med masker kigger på mig. Den ene løfter et politiskilt op over den halvt åbnede bilrude, og jeg får hurtigt sagt: ”Trabajo – casa”. De spørger mig hvor jeg bor, og fortæller mig, at jeg skal gå lige hjem. Jeg fortæller dem, at jeg har forstået. De nikker anerkendende og kører derefter videre.

At have udgangsforbud føles lidt som at have en usynlig fodlænke på. Man bliver paranoid hver gang en politibil nærmer sig, for man føler næsten, at det er forbudt at gå ud, selvom man bare skal på arbejde eller handle. De restriktioner, som vi er blevet pålagt, er et ekstremt indgreb i vores bevægelsesfrihed og ikke mindst det offentlige liv her i Spanien, hvor man normalt har en stor tradition for at gå ud.

Jeg bor på Solkysten, som normalt summer af liv. Nu er alt lukket ned. Caféer, barer, restauranter, diskoteker, shoppingcentre, hoteller. Gaderne er tomme. Parkerne er plastret til med røde skilte, hvor der står ”CERRADO”. Strandpromenaden ligger øde hen. De få mennesker, man passerer, holder afstand. De fleste går med handsker og masker. Der er helt stille. Det er blevet en spøgelsesby. Spanien er lukket.

Du tænker sikkert hvordan får man sin hverdag til at fungere hernede i Spanien under corona-krisen? Nogle af JobSpaniens kunder (de danske virksomheder hernede) giver deres ansatte lov til at arbejde hjemmefra, mens andre stadig holder arbejdspladsen åben for de få, der ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra – dog med forbehold og særlige tilladelser fra myndighederne. På den måde har alle vores kandidater stadig mulighed for at tjene penge under deres ophold i Spanien. Alle er i samme båd, og folk er gode til at opmuntre hinanden og få det bedste ud af tilværelsen.

Den alvorlige situation har skabt en helt særlig form for solidaritet hernede. Hver aften kl. 20.00 går folk ud på deres altaner og klapper. Det er en hyldest til hospitalerne og det spanske sundhedspersonale, som er hårdt presset. Der bliver råbt: ”Viva España, vamos España”, der bliver spillet musik, der bliver hujet, sunget og råbt i megafoner. Det fortæller rigtig meget om spaniernes mentalitet – og det viser, at vi har et behov for at stå sammen, selvom vi er adskilt i denne tid.

Hvis du nåede så langt i indlægget, vil jeg på vegne af mig selv og JobSpanien blot sige: Pas på jer selv og hinanden. Bliv hjemme og hold humøret højt!

 

“At rejse, er at leve.”

H. C. Andersen